1 marca 2018 r. o godz. 17.00 w Muzeum Okręgowym w Pile odbył się wernisaż wystawy, pt. "Chleb w kulturze ludowej". Podczas otwarcia Pan Roman Skiba - komisarz wystawy i zastępca dyrektora Muzeum Okręgowego, oprowadził gości po wystawie, omawiając poszczególne etapy wypieku chleba, sprzęty związane z wypiekiem oraz obrzędowość rodzinną i doroczną.
W trakcie oglądania wystawy można było skosztować pajdy pysznego, wiejskiego chleba z masłem i powidłami oraz spróbować maślanki lub kawy zbożowej.
Serdecznie zapraszamy do galerii zdjęć oraz zachęcamy do odwiedzenia muzeum i obejrzenia aktualnej wystawy.
Chleb w kulturze ludowej, jako codzienne pożywienie, był traktowany z wielkim szacunkiem, np. kładziono go na stole w odświętnej izbie, obok książeczki do nabożeństwa i krzyża, przed rozpoczęciem krojenia kreślono na nim znak krzyża oraz nie wolno było wbijać w niego noża, czy wyrzucać najmniejszych kawałków. Z chlebem wiążą się także liczne przysłowia, np. bez pracy nie ma kołaczy, frazeologizmy, np. z nie jednego pieca chleb gadać, czy zwyczaje rodzinne i doroczne, np. we wsiach krajeńskich witano chlebem nowożeńców, a panna młoda musiała zaprezentować podczas biesiady umiejętność posługiwania się długą łopatą do chleba. Wystawa zaprezentuje, m.in. etapy przygotowania ciasta chlebowego i wypieku oraz sprzęty służące do wypieku chleba, które używane były w końcu XIX wieku i pocz. XX wieku we wsiach północnej Wielkopolski.
Wystawa czynna: 1.03. – 29.04.2018 r.