Warsztaty chlebowe z LGD "Krajna nad Notecią"
23 maja 2022

14 i 21 maja w skansenie w Osieku nad Notecią odbyły się „Warsztaty tradycyjnego wypieku chleba i wyrobu masła” – szkolenie realizowane w ramach projektu: „Spotkanie z tradycją na Krajnie – szkolenia dla mieszkańców edycja II”. Warsztaty organizowane były przez Lokalną Grupę Działania „Krajna nad Notecią” i odbyły się w kameralnym gronie. W części teoretycznej uczestnicy, w większości działacze Kół Gospodyń Wiejskich (choć nie tylko), zapoznali się z podstawowymi narzędziami potrzebnymi w procesie wypieku oraz z tradycjami dotyczącymi tematyki chlebowej. Najważniejsza jednak była część praktyczna, podczas której mieszano składniki, ugniatano ciasto, smarowano blaszki, dosypywano ulubione dodatki do ciasta, zaglądano pod płócienne szmatki w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta by w końcu ciasto wylądowało w piekarniku. W międzyczasie można było porozmawiać z prowadzącą Małgorzatą Cholewińską, rozwiać swoje wątpliwości w tematyce wyrobu chleba oraz podzielić się swoimi doświadczeniami wypiekowymi. Skoro miał być chleb, musiało znaleźć się i masło. Dlatego w ruch poszły kierzynki, a każdy uczestnik warsztatów własnoręcznie wyrobił ze śmietany osełkę masła. W oczekiwaniu na wypiek chleba grypy warsztatowe ruszyły w teren, zwiedzać skansen, ze szczególnym uwzględnieniem tematyki chlebowej i maślanej. Zajrzano więc do wiatraka, do pieca chlebowego zarówno wolnostojącego, jak i tego w środku komina w chałupie z Głubczyna, oglądano żarna, dzieże, niecki, łopaty chlebowe, maselnice i centryfugę. Warsztaty skończyły się rozdaniem dyplomów wręczonych przez Stefana Rolę – przedstawiciela z ramienia LGD „Krajna nad Notecią”, a każdy uczestnik do domu wrócił z własnoręcznie upieczonym bochenkiem, osełką masła, ze słoiczkiem maślanki oraz z nowym doświadczeniem.

 

Warsztaty chlebowe z LGD

Obrazów w galerii: 42

Muzeum Okręgowe im. Stanisława Staszica w Pile
64-920 Piła, ul. Browarna 7
Muzeum rejestrowane 46 (PRM/98)

Projekt i realizacja MYKK