Pierniki - warsztaty kulinarne
25 listopada 2020

Dział Edukacji i Promocji zachęca wszystkich smakoszy pierników do domowych działań kulinarnych. Historia piernika sięga czasów starożytnych. Popularne były ciastka smarowane miodem zwane miodownikami. W jednej z rzymskich książek kucharskich Apicjusza znajduje się przepis na miodownik z pieprzem. Po upadku imperium rzymskiego tradycja uległa zapomnieniu. Dopiero w średniowieczu miodowniki z przyprawami zaczynają piec zakony, m.in. benedyktyni. Do Polski, a dokładnie do Torunia tradycja wypieku ciastek z miodem i przyprawami przybywa z miast niemieckich. Pierwsze wzmianki o toruńskich piernikach pochodzą z około 1380 roku. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.

 

Przepis na pierniki:

Składniki:

200 g masła, 1 i 3/4 szklanki miodu, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy piernikowej, 3 jajka, 1 łyżeczka sody, 4 łyżki zimnego mleka, 1 kg mąki (np. typ. 500 lub 650)

 

Wykonanie:

 Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę piernikową podgrzać w garnku, aż się rozpuszczą i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajka, mąkę i sodę (sodę rozpuścić w zimnym mleku). Zamieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie ręką. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć ciasto po kawałku na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Foremkami wykrawać pierniczki, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół). Piec około 10-15 minut, aż się zarumienią.

Po ostudzeniu można ozdobić pierniczki polewą czekoladową, ulubionymi bakaliami lub lukrem i posypką.

 

Polewa czekoladowa:

20 dag cukru pudru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki stopionego masła, 2 łyżki gorącego mleka.

W rondelku podgrzać mleko, dodać masło. Kiedy masło się rozpuści dodać cukier puder i kakao. Zamieszać drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły i powstała gładka konsystencja.

 

Poniżej znajdują się zdjęcia, które pomogą Państwu przygotować ciasto piernikowe.

Życzymy smacznego!

 

Jak przygotować ciasto piernikowe

Obrazów w galerii: 10

Polewa czekoladowa

Muzeum Okręgowe im. Stanisława Staszica w Pile
64-920 Piła, ul. Browarna 7
Muzeum rejestrowane 46 (PRM/98)

Projekt i realizacja MYKK